27-06-2017

Enable-U door coöperatie DELA gekozen voor API-managementoplossing

Deel dit bericht

Enable-U is door coöperatie DELA gekozen om de API-strategie vorm te geven en te implementeren. Met de nieuwe API-strategie kan DELA op een snelle en veilige manier digitale informatie uit applicaties openstellen voor ketenpartners en klanten. Doordat het verzekerings- en uitvaartbedrijf informatie en functies deelbaar maakt, kunnen nieuwe diensten en producten ontwikkeld worden, zowel door de coöperatie zelf als door externe partijen. Hierdoor stelt coöperatie DELA de klant en het intermediair in staat om steeds meer zaken zelf digitaal te regelen.

Voor haar verzekeringstak kan coöperatie DELA door API’s sneller en kostenefficiënter nieuwe en bestaande intermediairs aansluiten op haar aanbod. Hierdoor verloopt de dienstverlening naar de eindklant sneller en makkelijker. Voor het uitvaartaanbod kan coöperatie DELA met API’s makkelijker samenwerken met partners, zoals bloemisten, uitvaartlocaties en cateraars. Hierdoor ontstaat een digitale aaneenschakeling van data, applicaties en functies, waardoor de klant uiteindelijk vanuit één centraal uitvaartdossier de volledige uitvaart zelf kan regelen. DELA speelt met deze API-strategie in op de toenemende behoefte van klanten om zelf regie te nemen over (onderdelen van) het uitvaartproces.

Security & API-portal
DELA koos voor Enable-U vanwege de specifieke kennis en expertise op het gebied van integratie en het operationaliseren van API-managementstrategieën. Hierbij wordt het product Enable-U 2Secure ingezet, waarvoor Enable-U de implementatie en het technisch beheer verzorgt. In het keuzetraject speelde ook de beveiligingsmogelijkheden van Enable-U 2Secure een grote rol. Met de gateway van Enable-U kan coöperatie DELA vanaf één centrale plek eenvoudig alle toegangsregels op koppelingen definiëren, monitoren en afdwingen. Hiermee wordt de servicelaag eenduidig en integraal beveiligd, wat de architectuur overzichtelijker en beter beheersbaar maakt. Enable-U richt voor coöperatie DELA ook een API-portal in, gekoppeld aan de gateway. In de portal kunnen alle API’s, de documentatie en de beveiliging centraal beheerd worden.

Herbruikbare componenten
Loek Kuperus, projectmanager bij DELA: “Met API’s zetten wij flinke stappen in onze klant- en partnergerichte strategie. In feite leveren wij met API’s een volledige kiosk vol met nieuwe producten, die anderen ‘plug and play’ kunnen gebruiken om toegevoegde waarde te leveren voor consumenten. Dit maakt dat de kennis van coöperatie DELA gebruikt kan worden voor diverse uiteenlopende toepassingen. Volgens Johan Stevens, architect bij coöperatie DELA, vergt werken met API’s een wezenlijk andere mindset. “De focus ligt 100 procent op de gebruiker en je moet outside in denken. Daarbij maken we gebruik van herbruikbare services en componenten in ons landschap. Met behulp van de gateway en de portal, hoeven we dingen nu slechts één keer te bedenken en kunnen het vervolgens meerdere keren toepassen.”

Doordachte API-strategie
Frank Arts, directeur en oprichter van Enable-U, is ervan overtuigd dat binnen enkele jaren ieder bedrijf een doordachte API-strategie moet uitrollen. “Door eigen data en functionaliteiten open te stellen voor anderen, zorg je er als bedrijf voor dat je kunt schalen en dat je onderdeel wordt van nieuwe innovatieve producten, diensten en waardeketens die je misschien zelf nooit zou bedenken.”

Tags:

APi, Development

Company:

Enable-U

Partners