20-07-2017

Siemens verbetert integratie van embedded software met fysieke auto

Deel dit bericht

Verbeterde functionaliteiten en traceerbaarheid van de software, een hogere kwaliteit van het eindproduct en het verminderen van het aantal terugroepauto's vanwege problemen met ingebouwde (embedded) software. Dat is het doel van de nieuwe geïntegreerde Software Engineering-oplossing voor autofabrikanten van Siemens, nu moderne auto's steeds meer software bevatten. De oplossing integreert de verschillende levenscycli van elektromechanische systemen met de ontwikkeling van de software die wordt gebruikt om die fysieke systemen aan te sturen.

In het tijdperk van slimme auto's worden de interacties tussen de software en de fysieke systemen steeds complexer, waardoor tekortkomingen van huidige processen, hulpmiddelen en methoden direct worden blootgesteld. Een digitale tweeling van de voertuigsystemen met daarin het fysieke en digitale gedrag van de moderne, connected auto is nodig om innovaties te kunnen realiseren. De nieuwe oplossing van Siemens combineert daarom Application Lifecycle Management (ALM) software met Product Lifecycle Management (PLM) software.

Apart traject
Die combinatie is volgens Siemens zeer wenselijk, omdat het beheren van de ontwikkeling van embedded software met de ontwikkeling van de fysieke auto tot nu toe een flinke uitdaging is voor autoproducenten. Dat komt omdat productontwikkeling en softwareontwikkeling in de basis volledig andere ontwikkelingscycli volgen. Zo was softwareontwikkeling voorheen een apart traject, waarbij de validatie van de interface met de hardware alleen wordt uitgevoerd bij vooraf gedefinieerde controlepunten. Nu auto’s steeds meer functionaliteiten krijgen die vertrouwen op software, wordt het belangrijker om die koppeling tussen software en hardware continu te maken.

Zelfrijdende auto's
Auto's kunnen volgens Dave Lauzun, Vice President van Automotive & Transportation bij Siemens PLM Software, tegenwoordig botsingen vermijden en zelf inparkeren. “De eerste zelfrijdende auto's rollen binnenkort van de lopende band. Om dat mogelijk te maken, is veel software nodig in die moderne auto's. Dat is tegelijkertijd wel een grote uitdaging voor de productontwikkeling. Door het integreren van ALM en het vermogen om het ontwikkelproces van ingebouwde software te beheren, biedt Siemens de mogelijkheid om sneller, efficiënter en nauwkeuriger de robuuste en mechatronische systemen te ontwikkelen voor de auto's van de nabije toekomst."

Meer informatie: Siemens PLM Software

Partners