09-04-2021

Pega onthult driestappenplan voor implementatie slimme automatisering

Deel dit bericht

Om de slagingskans van implementatie op het gebied van intelligente automatisering te vergroten, is het voor organisaties belangrijk om te letten op: grotere betrokkenheid op management niveau, organisatiebrede implementatie en strakke regelgeving. Dit blijkt uit recent onderzoek van Pegasystems.

De studie laat zien dat de technologie zich in rap tempo ontwikkelt. Organisaties die voorop willen lopen op het gebied van intelligente automatisering moeten de volgende drie cruciale aspecten in acht nemen:

Zorg voor betrokkenheid van het management
Bij de meeste implementaties (81 procent) van intelligente automatisering is slechts één persoon vanuit C-level betrokken. Vaak slagen deze projecten ook niet voor de volle honderd procent. 18 procent van de respondenten meldt een grotere betrokkenheid vanuit managementniveau voor hun projecten. Zij geven ook aan dat er meer samenwerking plaatsvindt tussen de business en de meer technische afdelingen, er betere regelgeving is,  meer afdelingsoverschrijdende bedrijfsstrategieën worden bedacht en er meer platforms zijn om nieuwe applicaties op uit te bouwen. Organisaties die projecten uitvoeren met de volledige support van het C-level management zien low-code en intelligente automatisering dan ook eerder als middel voor digitale transformatie. Zo beschouwt 72 procent hun low-code projecten als intelligent of volwassen. Bij organisaties waar alleen de CTO betrokken is, ligt dit percentage met 51 procent een stuk lager en bij CEO-geleide projecten is het slechts 48 procent.

Creëer zoveel mogelijk draagvlak
Support vanuit het management alleen is niet voldoende. Voor echte transformatie is het volgens het onderzoek ook van belang om IT- en multidisciplinaire afdelingen te betrekken bij de projecten. 53 procent van de respondenten met support van het volledige management én actieve betrokkenheid van IT- en operationele beslissers, gaf aan dat er vanuit alle disciplines werd samengewerkt aan het ontwikkelen van applicaties. Met als resultaat: applicaties die echt werken en waarbij aan iedereen is gedacht – niet alleen aan een enkele afdeling. Bij organisaties waar maar één C-level professional betrokken is bij het project, geeft slechts een kwart van de ondervraagden organisatiebrede samenwerking aan.

Implementeer strakke norm- en regelgeving
Als low-code op de juiste manier wordt geïmplementeerd kunnen ook business users slimme automatisering ontwikkelen. Slechts 30 procent van de respondenten beschikt echter over formele norm- en regelgeving voor al hun intelligente automatiseringsprojecten. Dit onderstreept nogmaals het belang van betrokkenheid van het management; bij bijna de helft (49 procent) van de projecten die worden aangestuurd door het  volledige C-level management werd aangegeven dat ze strakkere normen en regels hebben om het succes van alle projecten te waarborgen. Bij CEO-gestuurde projecten is dit percentage 26 procent en bij CTO geleide projecten is het nog iets lager: 24 procent.

Het onderzoek naar de volwassenheid van projecten op het gebied van slimme automatisering werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iResearch, onder 1000 respondenten op directieniveau uit twaalf landen en uiteenlopende industriesectoren.

Tags:

Automation

Company:

Pega

Partners