24-12-2015

Voorspelling 2016: DevOps gaat een veel grotere rol spelen

Deel dit bericht

2015 was het jaar waarin organisaties hun markt flink hebben opgeschud met een digitale transformatie van hun activiteiten door ‘het derde compute-platform’ en ‘New IP’-netwerkstrategieën te omarmen en zo uit te groeien tot leiders in nieuwe markten. Voor 2016 is de verwachting dat meer organisaties gebruik gaan maken van slimme machines en transformatieve technologieën om voor te blijven op de concurrentie.

Brocade kijkt in zijn glazen bol en voorspelt de belangrijkste technologietrends voor netwerken in 2016 en daarna:

De cloud wordt nog belangrijker. Volgens IDC gaat meer dan de helft van alle IT-uitgaven naar het ‘derde platform’ oftewel cloudtechnologie. Tegen 2020 is dit meer dan zestig procent van alle IT-uitgaven. De migratie van oude IP-netwerkarchitecturen naar ‘New IP’-netwerken wint aan snelheid en bereikt de fase van ‘bijna mainstream’. Grote bedrijven en serviceproviders vormen hun netwerken om tot een open, softwaregeoriënteerd platform voor innovatie en concurrentievoordeel.


Softwaregebaseerde netwerken zijn de toekomst. Datacenters en netwerken in het algemeen hebben het afgelopen jaar een transformatie doorgemaakt die voortkwam uit software. Serviceproviders en organisaties kiezen nu voor Software-Defined Networking (SDN) en Network Functions Virtualization (NFV) om snel nieuwe diensten te creëren en deze diensten te kunnen schalen en aanbieden op manieren die de gebruikers willen. Naarmate organisaties en serviceproviders migreren naar New IP-netwerken zien we in 2016 een breder gebruik van innovatieve, open en geautomatiseerde op software gebaseerde netwerkplatforms. Deze transformatie wordt kracht bijgezet door het toenemende gebruik van de x86-serverarchitectuur, waarbij gespecialiseerde netwerkhardware in verschillende netwerkfuncties wordt vervangen, zoals Application Delivery Controllers (ADC’s). Voor ADC’s is de transformatie al begonnen: een virtueel model (vADC) maakt het voor organisaties en serviceproviders gemakkelijker om capaciteit te schalen op basis van workload en behoefte. Software is belangrijk in elk aspect van deze transformatie naar virtualisatie.


Security is belangrijker dan ooit. Organisaties met een moderne New IP-netwerkomgeving moeten steeds meer applicaties kunnen aanbieden vanuit de cloud, inclusief ondersteuning voor social media, mobiel gebruik en Big Data. Deze aangeboden diensten zijn echter kwetsbaar voor aanvallen. Door beveiligingsproblemen staan het netwerk en de betrouwbaarheid van de dienstverlening onder druk. Met New IP-netwerkoplossingen kunnen organisaties een meer geavanceerde security gaan toepassen, een vorm van beveiliging die volledig in het netwerk is geïntegreerd in plaats van geïmplementeerd aan de rand van de bestaande infrastructuur. Het netwerk zelf is waakzamer dan ooit en houdt zelf bij wat er in het netwerk, en dus niet alleen aan de rand van het netwerk, gebeurt. Ongewenste activiteiten zijn op deze manier snel te identificeren en uit te schakelen. Securityservices zijn te virtualiseren, wat het voor organisaties eenvoudiger maakt om de security daar toe te passen waar dat het meest nodig is. Ook indeling op verschillende niveaus is mogelijk, waaronder regio, locatie, functie, groep, persoon of applicatie.


DevOps speelt een veel grotere rol. DevOps en andere benaderingen voor ‘agile’ softwareontwikkeling, waarbij services nauw worden afgestemd op de behoeften, krijgen meer invloed en worden breder toegepast bij zowel organisaties als serviceproviders als manier om concurrerend te blijven. Volgens IDC zullen organisaties die werk maken van een digitale transformatiestrategie hun capaciteiten op het gebied van softwareontwikkeling tegen 2018 meer dan verdubbelen. Bedrijven die doelgerichte ontwikkelteams opzetten die geen last hebben van de beperkingen van het starre traditionele proces voor productontwikkeling, hebben een significant voordeel qua klantgerichte innovatie. Dit voordeel ligt zich op het vlak van ontwikkelsnelheid, de relatie met de klant en klantenbinding.


Big Data en analytics worden nog belangrijker. Organisaties die de explosief toegenomen hoeveelheid gegevens optimaal kunnen benutten, plukken daar de vruchten van. Vaak zijn dit start-ups die Big Data gebruiken om strategische beslissingen te nemen op basis van analytics. Hoe meer data, hoe groter de behoefte in de meest uiteenlopende sectoren aan analyse- en cognitieve diensten. Dit creëert kansen. De mogelijkheid om in real time informatie te halen uit Big Data is een groot concurrentievoordeel voor bedrijven.


Machine learning vindt ingang. De opkomst van machine learning is iets wat mogelijk wordt gemaakt door Big Data. Nieuwe algoritmes die kunnen leren (en zelfs voorspellingen doen) op basis van de enorme hoeveelheden data en metadata die worden gegenereerd, verzonden en opgeslagen via netwerken, veranderen vanaf 2016 de wereld van datacenters en netwerken. Dit proces is al een tijdje bezig. Gezichts- en spraakherkenning veranderen de wereld van de consumentenelektronica en de clouddiensten die ermee werken. Detectie van afwijkingen wordt steeds vaker gebruikt voor netwerksecurity.


Het telecombedrijf met een virtuele architectuur komt op. Mobiele operators die moeite hebben om de veranderende eisen en wensen van klanten en de veranderende markt bij te benen, staan in 2016 voor de opgave om SDN en NFV te gaan toepassen. Doen ze dat niet, dan is de kans groot dat ze hun concurrenten die wel vlot op alle veranderingen inspelen, niet meer kunnen volgen. Tegen 2020 zijn die concurrenten dan de winnaars in het Internet of Things (IoT) en de race naar 5G.


Het tekort aan technisch talent wordt ernstig. Vendoren, serviceproviders, gebruikers en organisaties vissen allemaal in dezelfde vijver, maar de hoeveelheid talent met de juiste programmeer- en andere technische kennis is erg beperkt. Het tekort aan talent wordt acuut. Organisaties staan voor de taak hun personeelsbeleid bij te sturen, willen ze de juiste mensen kunnen aantrekken, ontwikkelen en vasthouden. De kwalificaties waarmee iemand tot voor kort een belangrijke netwerkfunctie kon krijgen, veranderen. Nieuwe ontwikkelingen, zoals netwerken die zichzelf kunnen inrichten en programmeren, zijn daar de oorzaak van. Voor belangrijke netwerkfuncties is er steeds vaker behoefte aan geavanceerde analytische vaardigheden en programmeerkennis, twee zaken die op dit moment maar in zeer beperkte mate beschikbaar zijn.

Tags:

Devops, Trends

Company:

Brocade

Partners