23-02-2016

Software belangrijkste investeringsgebied volgens nationaal IoT-onderzoek van Sogeti

Deel dit bericht

Uit het Sogeti onderzoek naar de status van Internet of Things (IoT) in ons land blijkt dat de meeste investeringen de komende drie jaar worden gedaan in de ontwikkeling van het softwareplatform (38%). Op de voet gevolgd door geld dat besteed wordt aan de integratie met bestaande bedrijfsapplicaties (34%) en de connectiviteit (32%) voor IoT-toepassingen.

Het gemiddelde budget dat wordt toegekend aan projecten waarmee dingen worden verbonden met het internet is 2,5 miljoen euro per jaar per organisatie. 24% van de respondenten geeft bij de vraag naar de grootste IoT-uitdaging aan dat men nog onvoldoende bekend is met de mogelijkheden. Organisaties (22%) zijn bovendien huiverig voor nog niet uitontwikkelde technologie. Dit blijkt uit het nationale Sogeti onderzoek naar de status van het internet der dingen onder organisaties met meer dan 100 medewerkers uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Pb7 Research in het najaar van 2015.

Wat verder opvalt, is dat de ontwikkeling van IoT-toepassingen vooral op het bordje van de IT-afdeling ligt. Op de vraag wie de belangrijkste beslisser is voor het internet der dingen zegt 28% de directie en 20% geeft aan dat die verantwoordelijkheid bij de CIO en/of IT-directeur ligt.

“Aangezien het merendeel van de Nederlandse organisaties IoT primair inzet voor het verbeteren van processen, veel meer dan een manier om nieuwe omzetstromen te realiseren, is het te begrijpen dat dit vooral nog een agendapunt is voor de IT-afdeling”, zegt Peter Vermeulen, onderzoeker en marktanalist van Pb7 Research.
“Ondanks de snelle opkomst komen organisaties de nodige obstakels tegen in hun reis naar een succesvolle volwaardige IoT-toepassing. Wij ervaren dat het grootste probleem veelal zit in de snelheid van technologische ontwikkelingen. Er wordt veel gesproken over IoT. Tegelijkertijd zijn er zijn nog relatief weinig volwassen projecten. De keuze voor de juiste technologie is een uitdaging. Dit omdat IoT-oplossingen wendbaar en veilig moeten zijn en een veel langere levenscyclus hebben dan de gemiddelde IT-toepassing. Wij helpen organisaties daarbij” vertelt Jorik Abspoel, VP Strategic Development van IT-dienstverlener Sogeti.

Over het nationaal IoT-onderzoek
Onderzoeksbureau Pb7 Research heeft dit onderzoek naar de stand van zaken in de Nederlandse IoT-markt uitgevoerd in opdracht van Sogeti. Het veldwerk is uiteengezet met behulp van een webpanel gebaseerd onderzoek in het najaar van 2015. Meer dan 420 beslissers van Nederlandse organisaties met 100 of meer medewerkers hebben deelgenomen. Deze respondenten zijn werkzaam in acht sectoren zoals de financiële sector, industrie, detailhandel, groothandel & logistiek, zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, lokale overheden en overige. De groepen zijn ten opzichte van elkaar gewogen voor het verkrijgen van een representatieve onderzoeksuitkomst.

Meer feiten en cijfers uit dit nationale Internet of Things onderzoek zijn beschikbaar in het onderzoeksrapport via www.sogeti.nl/iot-survey.

Tags:

IoT

Company:

Sogeti

Partners