06-07-2016

Nederland heeft eerste landelijk dekkende LoRa-netwerk voor IoT

Deel dit bericht

Het nieuwe LoRa-netwerk van KPN is in heel Nederland beschikbaar. Daarmee heeft Nederland als eerste land ter wereld een landelijk-dekkend LoRa-netwerk voor Internet-of-Things toepassingen.

De afgelopen acht maanden is hard gewerkt aan de uitrol van het netwerk waardoor het nu in héél Nederland outdoor beschikbaar is. LoRa van KPN ging begin november 2015 live in Rotterdam en Den Haag. Vanwege de grote belangstelling van klanten is de uitrol van het netwerk begin dit jaar versneld.

Localisatiefunctionaliteit
Met de aanwezigheid van een laagdrempelig LoRa-netwerk wordt het gemakkelijk om slimme toepassingen te ontwikkelen en processen en dienstverlening te optimaliseren. Inmiddels heeft KPN circa 1,5 miljoen ‘dingen’ gecontracteerd die aangesloten zullen worden op het LoRa-netwerk. De verwachting is dat dit aantal snel verder groeit nu het netwerk beschikbaar is in héél Nederland. De komende maanden zal KPN het LoRa-netwerk verder optimaliseren door het netwerk te verdichten en komt ook de veelgevraagde localisatiefunctionaliteit beschikbaar.

Kostenefficiënt
Volgens COO en lid van de Raad van Bestuur KPN Joost Farwerck constateerde men bij KPN het afgelopen jaar een toenemende vraag naar low-power netwerktechnologie voor Internet-of-Things toepassingen. “Met de keuze voor LoRa spelen we hierop in, zodat miljoenen apparaten kostenefficiënt verbonden kunnen worden met internet. In nog géén jaar tijd heeft KPN in heel Nederland een netwerk gerealiseerd waarmee we aan deze markbehoefte kunnen voldoen.“

Schiphol
De eerste Internet-of-Things toepassingen zijn inmiddels op het netwerk aangesloten en talloze proof-of-concepts worden getest. Op luchthaven Schiphol wordt LoRa bijvoorbeeld getest in logistieke processen zoals bagage-afhandeling en voor facilitaire diensten op het vliegveld. Bij Utrecht Centraal wordt geëxperimenteerd met LoRa om wissels op het spoor te monitoren en in de Rotterdamse Haven zijn dieptemeters uitgerust die met het IoT-netwerk zijn verbonden. KPN verwacht dat LoRa-toepassingen voor consumenten in de loop van dit jaar breder beschikbaar komen.

LoRa
LoRa van KPN is een nieuw netwerk voor IoT-oplossingen en een aanvulling op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Het netwerk neemt belangrijke drempels (kosten, verbruik, energie) weg om talloze apparaten aan het internet te verbinden. KPN heeft, verspreid over heel Nederland, honderden bestaande mobiele opstelpunten voorzien van een LoRa-gateway en -antenne, waarmee miljoenen apparaten verbonden kunnen worden.

Meer informatie: KPN

Company:

KPN

Partners