29-11-2016

Info Support publiceert roman over web-scale architectuur

Deel dit bericht

IT-dienstverlener Info Support heeft een boek uitgebracht waarin het concept web-scale architectuur wordt uitgelegd. Het boek Vlucht WS7102 volgt twee CIO's tijdens een zakenreis naar een conferentie van Gartner. Gedurende het verhaal komen verschillende onderdelen van deze moderne vorm van softwarearchitectuur aan bod.

Het boek is geschreven door softwarearchitecten van het Competence Center Architectuur binnen Info Support. Ze werden hierin bijgestaan door communicatiebureau LEWIS en freelance-tekstschrijver Martijn Vet. Het boek werd voor het eerst gepresenteerd tijdens het Landelijk Architectuur Congres (LAC) in Den Bosch.

Concrete invulling
Edwin van Wijk, Software Architect bij Info Support en initiatiefnemer van het project vertelt: "Web-scale IT is geïntroduceerd door analistenbureau Gartner en wordt gezien als een visie op IT die geïnspireerd is door de praktijk bij Silicon Valley-reuzen als Google en Facebook. ‘Web-scale’ betekent in dit geval extreem flexibel en schaalbaar. Maar hoe je de architectuur hiervoor precies invult, daarover was Gartner minder uitgesproken. Bij Info Support hebben we daar wel een visie op ontwikkeld; een heel concrete invulling van het begrip web-scale architectuur."

Nauwe samenhang
Volgens het model van Info Support is web-scale architectuur opgebouwd uit concepten die nauw met elkaar samenhangen: microservices, CQRS, event driven architecture, event sourcing, actor model, polyglot ‘X’, BASE/NoSQL en domain driven design. In het boek komen deze concepten en hun onderlinge samenhang aan bod. Veel van deze concepten zijn niet nieuw, maar krijgen recentelijk wel steeds meer tractie in de IT-industrie.
De auteurs hebben gekozen voor een romanvorm in plaats van een theoretisch verhaal, om de nadruk te kunnen leggen op de problemen uit de praktijk en hoe web-scale architectuur hier een oplossing voor kan bieden. In het verhaal komen veel vragen voor die in de praktijk ook vaak worden gesteld als het gaat om web-scale architectuur.

Er is een gratis online versie van het boek beschikbaar.

Partners