19-04-2017

Joblift onderzoekt populariteit programmeertalen onder Nederlandse werkgevers

Deel dit bericht

Het is algemeen bekend dat ICT’ers de afgelopen jaren steeds beter in de arbeidsmarkt zijn komen te liggen, maar met welke programmeertalen hebben ontwikkelaars en programmeurs de grootste kansen op het vinden van een baan? Uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift blijkt dat PHP-programmeurs het afgelopen jaar de meest gevraagde krachten waren, gevolgd door Java- en .NET-ontwikkelaars. Java wint het echter van PHP als het aankomt op de meest gevraagde competentie binnen ICT-vacatures. De snelst groeiende programmeertaal is TypeScript.

PHP-programmeurs meest gezochte krachten
Uit een analyse van 224.541 ICT-vacatures die in de afgelopen twaalf maanden zijn uitgeschreven blijkt dat PHP-programmeurs het grootste vacatureaanbod hebben: maar liefst 15.100 vacatures werden er gedurende deze periode uitgeschreven. Op de tweede plaats vinden we met 12.050 vacatures Java-ontwikkelaars, gevolgd door .NET-ontwikkelaars met 11.480 vacatures. Daarop volgt een aanzienlijk gat, waarna C# (7.270 vacatures) en Javascript (3.244 vacatures) de top 5 compleet maken.

Java meest gevraagde competentie
Een analyse van gevraagde competenties in ICT-vacatures levert een iets ander beeld op. Op deze manier gekeken wint Java het van PHP: in 32.186 vacatures werd gevraagd om ervaring met Java, terwijl dit voor PHP 28.084 vacatures waren. Ook .NET gaat PHP met 29.065 vacatures voorbij. Opvallend is het verschil tussen het relatief lage aantal Javascript-programmeurs dat gezocht wordt, en de 27.620 keer dat Javascript als gewenste competentie in een vacature opduikt. Ook C# is met 26.801 vacatures goed vertegenwoordigd.

TypeScript snelst groeiende programmeertaal
De programmeertaal die het afgelopen jaar de grootste groei in het vacature aanbod had, was TypeScript met een maandelijkse gemiddelde van 10 procent. Hierop volgt Scala, dat een gemiddelde maandelijkse groei van 7,6 procent doormaakte. Op gepaste afstand volgen Delphi/Object Pascal met 4,7 procent en PHP met 3,4 procent. Python komt met 3,2 procent op een vijfde plaats. Langzame groeiers zijn Swift, dat met gemiddeld 1,5 procent groeide, en Java, dat ondanks de populariteit het afgelopen jaar met gemiddeld slechts 1 procent groeide. De enige programmeertaal met een negatieve groeiwaarde was het afgelopen jaar Perl, dat maandelijks gemiddeld 1,8 procent minder vaak in vacatures genoemd werd.

Joblift is een metazoekmachine met meer dan 1.000.000 banen afkomstig van meer dan 100 partner job boards. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Lukas Erlebach en Malte Widenka en is momenteel gevestigd op twee locaties in Hamburg en Berlijn.

Partners