06-06-2017

Microsoft en TU Delft werken samen aan ontwikkeling quantum-computers

Deel dit bericht

Microsoft viert de oprichting van Station Q Delft: een experimenteel onderzoekslaboratorium dat zich richt op quantum computing, geleid door Leo Kouwenhoven. Het bedrijf heeft een langetermijnovereenkomst gesloten met TU Delft, die onder meer een investering behelst in QuTech, het quantum-instituut van TU Delft en Station Q Delft.

De investering bestaat onder andere uit de inzet van Microsoft-personeel in het laboratorium, onder wie onderzoekers, hardware engineers en program managers. Bij het experiment worden verder promovendi en postdoconderzoekers betrokken, en doet Microsoft financiële investeringen in state-of-the-art apparatuur en faciliteiten. Bovendien is Microsoft van plan geavanceerde nanoanalyses en verwerkingstools voor nanofabricage naar TU Delft te halen.

Internationaal netwerk
Station Q Delft is een nieuwe toevoeging aan het internationale netwerk van andere experimentele quantum-laboratoria die door Microsoft zijn opgericht. Hieronder vallen de laboratoria van Purdue University (Indiana, VS) en van de universiteit van Sydney, Australië. Naast de samenwerking in de verschillende experimentele laboratoria profiteert Station Q Delft van ondersteuning van de in Redmond (Washington, VS) gevestigde Microsoft Quantum Computing-teamleden en de quantum-theoretici van Microsofts Station Q Santa Barbara (California, VS).

Ingewikkelde problemen
Via het partnerschap met TU Delft richt Microsoft zich op het bouwen van een robuuste en schaalbare quantum-computer – een computer die gebruikmaakt van quantum-mechanica en het vermogen van quantum bits om zowel 1’en als 0’en tegelijk te zijn. Het resultaat is dat extreem complexe berekeningen veel sneller zijn uit te voeren dan met standaardcomputers. Zodra dit doel is bereikt, willen beide partijen zeer toegankelijke instrumenten creëren, die ook wetenschappers zonder quantum-achtergrond kunnen gebruiken om ’s werelds meest ingewikkelde maatschappelijke problemen op te lossen.

Veel potentie
Volgens Leo Kouwenhoven, Microsoft Science Director van Station Q Delft ontwikkelt de wereld van quantum computing  zich snel en biedt het veel potentie. “Nu quantum bits al zijn gecreëerd, is het belangrijk om een stabiel systeem en de juiste computing-methoden te ontwikkelen. QuTech en Station Q Delft kunnen dit samen bereiken. Ik ben ontzettend blij met de samenwerking tussen Microsoft en TU Delft. Ik verwacht dat we samen een mooie bijdrage kunnen leveren.”

Talenten
De geplande samenwerking met Microsoft versterkt het al baanbrekende QuTech-programma, net als de bestaande Delftse faculteit en verzameling studerende talenten. De samenwerking stelt de universiteit in staat om de beste en intelligentste talenten aan te trekken. Bovendien profiteert geheel Nederland van de overeenkomst, omdat deze leidt tot nieuwe banen in de technologie en het land voorziet van de mogelijkheid om bij te dragen aan de quantum-economie van de toekomst.

Partners