07-09-2017

Tel Aviv: de Sillicon Valley van Israël

Deel dit bericht

Volgens data van het IVC onderzoek ter voorbereiding op het DLD Tel Aviv Innovation Festival (3-7 September 2017), is in de laatste 5 jaar het aantal internationale onderzoekscentra verdubbeld in de stad. Van de 35 R&D centra in 2012, telt Tel Aviv er nu 73 centra, wat in totaal  een vijfde betreft van alle R&D centra in Israël. Deze 73 internationale R&D centra hebben voor meer dan 6,200 banen gezorgd, nieuw kapitaal en kennis gebracht naar Tel Aviv’s tech ecosysteem en de internationale positie van de stad verbeterd.

De internationale creditcard en fintech multinational Visa is één van de meest recente corporaties die van plan is een R&D centrum te openen in Tel Aviv, waar bedrijven als Renault, Bosch, MasterCard, Google, Facebook, Amazon, Coca Cola, Microsoft, AOL, Samsung, Siemens, Paypal, Deutsche Telekom, Citibank, Intel, Yahoo, Barclays, IBM, en Apple het bedrijf al voorgingen. Het Tel Aviv ecosysteem wordt beschouwd als één van de vooroplopers in wegens de ondernemersgeest en het grote aantal startups, gedeelde werkruimtes en acceleration programma’s die de stad een lucratieve omgeving maken voor internationale venture capital bedrijven en R&D centra.

De high tech sector groeit ook significant in de stad. In Tel Aviv zijn namelijk 2.000 high tech bedrijven werkzaam, wat een kwart is van het total aantal tech bedrijven in het land. Het feit dat 1 op de 10 banen in de stad zich in de high-tech sector bevinden, is dan ook geen verrassing.

Wel is een verschuiving zichtbaar in Tel Aviv’s startup ecosysteem. Het aantal bedrijven op zoek naar financiering is namelijk afgenomen en het aantal bedrijven in de onderzoeksfase is gegroeid. Dit is een teken van een verdere ontwikkeling van de reeds gevestigde startups vanuit de ideeënfase naar de onderzoeksfase. Dezelfde trend speelt zich af in de overige delen van Israël.

De stad streeft ernaar nog meer grote namen aan te trekken in 2018. Een nieuw gemeentelijk beleid biedt belastingvoordelen en een “rode loper” pakket: assistentie aan entrepreneurs in alle aspecten van het opzetten van internationale activiteiten in de stad.

Eytan Schwartz, CEO van Tel Aviv Global: “Om de high-tech sector verder te laten groeien, moet onze markt openstaan voor buitenlands talent. Tel Aviv Gloabal werkt daarom samen met de overheid om ons huidige proces van het aantrekken van nieuwe internationale R&D centra, internationale accelerator programma’s, buitenlandse entrepreneurs en internationale bedrijven - in het bijzonder Chinese bedrijven – te continueren.

Tags:

R&D, Startup

Partners