28-09-2017

LegalThings wint 'blockathon' Ministerie van Veiligheid en Justitie

Deel dit bericht

Het Amsterdamse LegalThings heeft de beste blockchaintoepassing van Nederland voor het registreren van de 400.000 voorwerpen die ieder jaar door de politie in beslag worden genomen: transparant, veilig en met volledige bescherming van privégegevens. Dat bepaalde het ministerie van Veiligheid en Justitie afgelopen zaterdag tijdens de 'blockathon' "in beslag door blockchain".

Elk jaar neemt de politie 400.000 goederen in beslag. Daarvan blijven 70.000 in beslag genomen spullen liggen bij Domeinen Roerende Zaken. Eerder concludeerde de Nationale Ombudsman in het rapport ‘Waar is mijn auto?’ al dat het beslagproces van voorwerpen beter geregistreerd moet worden. Om hier slimme oplossingen voor te vinden organiseerde minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok afgelopen zaterdag de blockathon ‘in beslag door blockchain’: een wedstrijd voor blockchainspecialisten. LegalThings won de wedstrijd van onder meer Capgemini en CGI.

Rick Schmitz, CEO van LegalThings: “Overheden, gemeente en burgers kunnen via onze technologie alle gegevens van in beslag genomen voorwerpen inzien. Denk aan de stalling, taxatie, locatie en waar de voorwerpen op weg naartoe zijn. Het gehele proces is volledig transparant, zonder de privacy van burgers te compromitteren of informatie met partijen te delen die dat niet mogen inzien.”

Complexe processen slimmer en digitaal maken
Het ministerie van Veiligheid en Justitie is enthousiast en gaat de technologie van LegalThings doorvoeren in de praktijk. “Het zou geweldig zijn als politie, OM en advocaten een in beslag genomen goed kunnen volgen, met zo min mogelijk administratieve lasten. Zodat overheidspartijen als de Belastingdienst en het CJIB van elkaar weten waar ze mee bezig zijn.” Zegt Stef Blok, minister van Veiligheid en Justitie. Daarnaast kan het systeem managementinformatie opleveren; zoals hoeveel vuurwapens er in beslag zijn genomen en of daar regionale verschillen in zijn.

LegalThings benadrukt dat de technologie ook voor andere industrieën van grote waarde kan zijn. Rick Schmitz, CEO van LegalThings: “We hebben onze technologie nu ingezet voor het oplossen van onduidelijkheden bij beslagprocessen, maar kunnen alle industrieën met complexe processen slimmer en digitaal maken. Daarin zit de waarde van blockchain.”

Meer informatie: LegalThings

Partners