15-06-2018

QNH en Stichting Forus zetten blockchaintechnologie in voor maatschappelijke problemen

Deel dit bericht

IT-dienstverlener en -kennispartner QNH Consulting Noord en Stichting Forus, specialist in decentrale applicaties voor het publieke domein, zijn een samenwerking gestart. Samen willen zij blockchaintechnologie inzetten als oplossing voor maatschappelijke problemen. Hiermee spelen zij in op de behoefte van overheden om de uitvoeringskosten te verlagen. 

Het eerste wapenfeit van de samenwerking is een project samen met Berenschot en gemeente Zuidhorn. QNH heeft samen met Forus onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om op basis van het Forus online blockchainplatform een applicatie te ontwikkelen om de tegemoetkomingen die gemeenten uitkeren decentraal te kunnen organiseren. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft dit project uitgeroepen tot winnaar van de SBIR-competitie, die is uitgeschreven om blockchain-initiatieven te belonen die oplossingen bieden voor problemen op het gebied van overheidsdiensten, energie en gezondheidszorg.    

Maarten Velthuijs, voorzitter van Stichting Forus: “Platform Forus richt gemeentelijke dienstverlening écht anders in en daar zijn we trots op. Door lagere administratieve lasten, meer gebruiksgemak voor inwoners en minder controle draagt het bij aan het werk van ambtenaren. Dat dit ook erkend wordt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is natuurlijk prettig. Daarbij levert onze kennis van blockchaintechnologie mooie partners op waaronder QNH, Berenschot en gemeente Zuidhorn.”

Gert Jan de Volder, Directeur QNH Consulting Noord: “Ik ben er trots op dat we samen met Forus de uitdagingen van overheden rondom de toenemende kosten te lijf mogen gaan met de allernieuwste technologieën. Wij geloven dat met de inzet van blockchainplatformen tot wel € 7,8 miljard van de € 15,6 miljard aan uitvoeringskosten voor tegemoetkomingen en subsidies bespaard kan worden. Dit geld kan vervolgens worden ingezet om het publieke belang te dienen.”

Tags:

Blockchain

Company:

QNH

Partners