06-09-2018

IBM en Maersk introduceren blockchain-gebaseerde verzendoplossing TradeLens

Deel dit bericht

In vervolg op hun eerdere aankondiging in januari kondigen IBM en A.P. Moller-Maersk en IBM de oprichting aan van TradeLens, dat gezamenlijk door de twee bedrijven is ontwikkeld om blockchain toe te passen wereldwijde supply chains. TradeLens is het resultaat van een samenwerkingsovereenkomst tussen Maersk en IBM, een blockchain-enabled verzendoplossing die is ontworpen om efficiëntere en veiligere wereldwijde handel te bevorderen. Hierbij worden verschillende partijen samengebracht om informatie-uitwisseling en transparantie te ondersteunen en innovatie aan te moedigen binnen de industrie.

Als onderdeel van het TradeLens early adopter-programma hebben IBM en Maersk ook aangekondigd dat 94 organisaties actief betrokken zijn of hebben ingestemd om deel te nemen aan het TradeLens-platform, dat is gebouwd op basis van open standaarden. Het TradeLens-ecosysteem omvat momenteel:
• Meer dan twintig haven- en terminaloperators over de hele wereld, waaronder PSA Singapore, International Container Terminal Services Inc, Patrick Terminals, Modern Terminals in Hong Kong, Port of Halifax, de Haven van Rotterdam, Port of Bilbao, PortConnect, PortBase en terminaloperators Holt Logistiek bij de haven van Philadelphia, die lid geworden zijn van het wereldwijde APM Terminals-netwerk bij het testen van de oplossing. Dit is goed voor ongeveer 234 mariene gateways over de hele wereld die actief deelnemen aan TradeLens.
• Pacific International Lines (PIL) heeft zich aangesloten bij Maersk Line en Hamburg Süd als wereldwijde containerdragers die aan de oplossing deelnemen.
• Douaneautoriteiten in Nederland, Saudi-Arabië, Singapore, Australië en Peru nemen deel, samen met douane-expediteurs Ransa en Güler & Dinamik.
• Beneficial cargo owners (BCO's) Torre Blanca/Camposol en Umit Bisiklet zijn toegetreden.
• Expediteurs, transport- en logistieke bedrijven waaronder Agility, CEVA Logistics, DAMCO, Kotahi, PLH Trucking Company, Ancotrans en WorldWide Alliance nemen momenteel ook deel.

Realtime toegang tot verzendgegevens
TradeLens maakt gebruik van IBM Blockchain-technologie als de basis voor digitale toeleveringsketens, waardoor meerdere handelspartners samen kunnen werken door één gemeenschappelijke visie op een transactie vast te stellen zonder afbreuk te doen aan details, privacy of vertrouwelijkheid. Verladers, rederijen, expediteurs, haven- en terminalexploitanten, binnenlands vervoer en douaneautoriteiten kunnen efficiënter communiceren via realtime toegang tot verzendgegevens en verzenddocumenten, inclusief IoT- en sensordata, variërend van temperatuurregeling tot containergewicht.

Met behulp van blockchain smart contracts maakt TradeLens digitale samenwerking mogelijk tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij internationale handel. De handelsdocumentmodule, uitgegeven onder een bètaprogramma en met de naam ClearWay, stelt importeurs, exporteurs, douane-expediteurs, douane, andere overheidsinstanties en NGO's in staat om samen te werken in transorganisatorische bedrijfsprocessen en informatie-uitwisselingen, die ondersteund worden door een veilig controletraject.

Gezamenlijk samenwerkingsmodel
Tijdens de twaalf maanden durende proef werkten Maersk en IBM samen met tientallen ecosysteempartners om mogelijkheden te identificeren om vertragingen te voorkomen die veroorzaakt werden door documentatiefouten, vertragingen in informatie en andere belemmeringen.
Sinds de aankondiging van de gezamenlijk ontwikkelde oplossing om de wereldwijde handel te digitaliseren in januari 2018, en op basis van feedback van leden binnen de mondiale toeleveringsketen die de technologie willen adopteren, hebben IBM en Maersk het go-to-marketmodel aangepast en bieden nu de oplossing door een verlenging van hun reeds bestaande samenwerkingsovereenkomst in plaats van een joint venture.

Meer informatie: IBM

Tags:

Blockchain

Company:

IBM, Maersk

Partners