03-10-2018

IBM sluit zich aan bij de Dutch Blockchain Coalition

Deel dit bericht

De Dutch Blockchain Coalition verwelkomt IBM als nieuw lid. De coalitie, een publiek-privaat samenwerkingsverband, wil nieuwe digitale vertrouwensplatforms realiseren voor overheden, bedrijven en burgers.

IBM levert expertise over digitale netwerken op basis van blockchain, zoals identiteitsbeheer voor consumenten, mondiale gedigitaliseerde handels- en toeleveringsketens, de herkomst en veiligheid van voedsel, markten voor duurzame energie, financiële markten en de terugdringing van fraude. In slechts twee jaar tijd heeft IBM blockchain vanuit zijn onderzoekslaboratoria naar operationele commercieel beschikbare platforms gebracht, met ruim vierhonderd lopende blockchainprojecten. IBM biedt de DBC vakkennis afkomstig uit de onlangs gelanceerde blockchainprojecten van het bedrijf en van de lokale cloud-ontwikkelaarsteams in Nederland, gevestigd in Groningen en Amsterdam, verder ondersteund door de internationale onderzoeksfaciliteiten van IBM.

De recente blockchainprojecten van IBM in Nederland zijn we.trade, een blockchainoplossing voor handelsfinanciering in Europa, mogelijk gemaakt door Rabobank, KBC, Deutsche Bank, HSBC, Santander, Natixis, Nordea, Société Générale, Unicredit, en TradeLens, een ‘Blockchain Shipping Solution’ die door Maersk en IBM is geïntroduceerd ter bevordering van een efficiëntere en veiligere wereldhandel. TradeLens omvat momenteel meer dan twintig haven- en terminaloperators over de hele wereld, waaronder de haven van Rotterdam.
IBM heeft meer dan 40.000 regels code uit haar onderzoekslaboratoria aan de Linux Open Source Foundation geschonken ter ondersteuning van het Hyperledger-project, wat in slechts twee jaar tijd heeft geresulteerd in het eerste commercieel beschikbare operationele blockchainplatform. Voor DBC-pilotprojecten komt er een IBM-startersprogramma waarmee gebruikers blockchain kunnen uitproberen.

De Dutch Blockchain Coalition ondersteunt initiatieven zoals complexe wereldwijde toeleveringsketens, complexe handelssystemen (zoals valuta's en derivaten) en complexe financiële markten (zoals vastgoed). De DBC ondersteunt ook relevante initiatieven op maatschappelijk gebied, zoals het verstrekken van openbare en officiële documenten (bijvoorbeeld diploma’s en certificaten) aan daartoe gemachtigde partijen. De DBC speelt eveneens een belangrijke rol bij digitale identiteiten. IBM bezit een grote portefeuille van blockchainovereenkomsten met bedrijven. Het toonaangevende technologiebedrijf heeft vanaf dag één het open source Hyperledger Fabric ondersteund, een blockchainnetwerk dat verschillende bedrijven verbindt en wordt gehost door The Linux Foundation.

Partners