30-10-2018

ABN AMRO start blockchain pilot rond containerlogistiek

Deel dit bericht

ABN AMRO start een pilot in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam en Samsung SDS, de logistieke en IT-tak van Samsung. Het doel is om op de blockchaintechnologie een platform te bouwen waarop internationale financieel- en logistieke administratieve processen rondom containervervoer efficiënt en papierloos kunnen worden afgehandeld. Het transporteren, volgen en financieren van goederen en diensten moet even makkelijk kunnen als het online bestellen van een boek.

Op dit moment zijn de betalingen, administratie en het fysieke vervoer van containers nog vrijwel volstrekt gescheiden circuits. In de pilot worden al die stromen geïntegreerd. Daphne de Kluis CEO Commercial Banking: “In deze pilot gaan we al die stromen integreren: workflow management in combinatie met track & trace, digitaliseren van papieren documenten zoals de vervoersbrief en het financieren van de verhandelde goederen of diensten. Het uiteindelijke doel is een open, onafhankelijk en wereldwijd platform dat uitgaat van het verladersperspectief. Hierdoor worden logistieke ketens transparanter, efficiënter en kunnen op termijn miljoenen euro’s worden bespaard.”
Arjan van Os, Hoofd Group Innovation geeft aan dat de samenwerkende partijen met deze samenwerking niet alleen een nieuwe financiële standaard maar een geheel nieuwe industrie standaard gecreëerd hebben.

Pilot
Bij de pilot wordt gebruik gemaakt van blockchain technologie. Blockchain biedt alle partijen in een logistieke keten , door middel van gevalideerde data zonder centrale leiding, een ‘single point of thruth’ . Digitalisering zorgt hierbij voor automatisering, wat een ultra efficiënte logistieke keten mogelijk maakt. Extra bijzonder aan het project is dat we voor het eerst in de overigens nog korte geschiedenis van deze technologie, verschillende blockchains met elkaar laten opereren. Dat gebeurt via een overkoepelende ‘notary’ die volledig losstaande blockchains in Korea en Nederland met elkaar verbindt.

Andere Partijen
De pilot betreft multi-modaal transport van een container van een fabriek in Korea naar een locatie in Nederland. In eerste instantie wordt de pilot door de drie partijen uitgevoerd, maar staat het samenwerkingsverband daarna open voor andere partijen om aan te sluiten. De pilot zal in januari 2019 uitgevoerd worden.

Partners