19-06-2020

Odyssey Hackathon wordt Momentum

Deel dit bericht

De Odyssey Hackathon, in Forbes omschreven als Europa's meest vooruitstrevende hackathon, wordt online gehouden en krijgt een nieuwe naam: Momentum. Deze transformatie werd niet alleen gedreven door de huidige omstandigheden rond COVID-19, maar ook door de behoefte om een geheel nieuw soort evenement te creëren dat het potentieel van het internet volledig omarmt. Momentum vindt plaats van 13-15 november 2020 en zal naar verwachting meer dan 2.000 deelnemers trekken.

De vierde editie van de Odyssey Hackathon zou plaatsvinden van 3-5 april 2020 in Groningen. Vorig jaar waren er 100 teams en 1.500 deelnemers op één locatie aanwezig. Odyssey was één van de eerste organisaties in Nederland die een evenement uitstelde in het kader van de COVID-19-uitbraak. Na twee achtereenvolgende verplaatsingen werd duidelijk dat het evenement in 2020 alleen zou kunnen doorgaan, als het online zou plaatsvinden.

Momentum is een 48 uur durende online samenwerking om 21 complexe uitdagingen op te lossen. Deze uitdagingen werden aangedragen door bedrijven, overheden en non-profitorganisaties uit de VS, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Nederland, waaronder: Vattenfall, Enexis, KLM Cargo, de Nederlandse Nationale Politie, de International Union for Conservation of Nature, de International Council for Environmental Law, E.On, Engie, VMware en het Nederlandse Ministerie van Defensie. Deze complexe problemen kunnen alleen worden opgelost door middel van grootschalige samenwerking en vereisen een multi-stakeholder benadering: en dat is precies wat Odyssey met Momentum samenbrengt.

De uitdagingen zijn direct gelinkt aan de VN-doelstellingen (UN SDGs) voor duurzame ontwikkeling. Ze hebben een wereldwijde maatschappelijke en economische impact en betreffen diverse domeinen zoals energietransitie, stedelijke ontwikkeling, kritieke infrastructuur, logistiek, openbare veiligheid, natuurbehoud en -herstel, onroerend goed, gezondheidszorg en digitale identiteit.

Prototypes van nieuwe oplossingen
Na maanden van intensieve voorbereidingen zullen 105 geselecteerde teams van over de hele wereld samenwerken met de betrokken partijen, gebruikers, regelgevers, wetenschappers en zelfs met andere teams om prototypes van nieuwe oplossingen voor de uitdagingen te bouwen. Zij zullen worden ondersteund door honderden deskundigen uit verschillende sectoren, terwijl de daadwerkelijke eindgebruikers direct input en feedback kunnen geven voor de oplossingen die worden gebouwd. Daarnaast kunnen de teams deze kans tijdens Momentum benutten door actief een achterban van supporters op te bouwen. Zo kunnen nieuwe stakeholders zoals overheden of bedrijven tijdens het evenement direct interesse tonen in de oplossingen en vervolgens deel uitmaken van het pilotproject na Momentum, bijvoorbeeld door als één van de eerste gebruikers aan de slag te gaan.

Tags:

Hackathon

Partners