13-01-2015

Real-time inzicht in systemen voor CERN

Deel dit bericht

CERN, de Europese organisatie voor nucleair onderzoek, begint 2015 met grootschalig onderhoud en het upgraden van de Large Hadron Collider (LHC). Onderzoekers hebben hierdoor straks nieuwe mogelijkheden om de structuur van het universum te bestuderen en inzicht te krijgen in fundamentele natuurwetten. Om dit te kunnen doen maakt CERN gebruikt van het in-memory datamanagementplatform Terracotta BigMemory van Software AG dat als basis dient voor het Control and Monitoring Platform (C2MON) van CERN. Dit platform biedt real-time informatie over de prestaties van de systemen die ervoor zorgen dat de LHC optimaal kan presteren.

CERN is er alles aan gelegen dat niets de optimale werking van de LHC in de weg staat. Daarom monitort het non-stop grote hoeveelheden data afkomstig van meer dan 94.000 sensoren die gezamenlijk dagelijks meer dan 1,5 miljoen events produceren. Door gebruik te maken van Terracotta BigMemory van Software AG kunnen engineers en operators deze sensorgegevens in real-time analyseren, zodat ze direct actie kunnen ondernemen wanneer dat nodig is. Vrijwel alles, van stroomtoevoer, temperatuur, luchttoevoer, tot en met ventilatiesystemen en vele andere systemen, wordt in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat C2MON een uptime heeft van minimaal 99,99984 procent (wat neerkomt op minder dan een seconde downtime per week).

Matthias Bräger, software-engineer bij CERN zegt: “Bij CERN is er weinig ruimte voor fouten en de beschikbaarheid van systemen is daarom cruciaal, deze zorgt er immers voor dat ons werk succesvol is. Wanneer onze engineers en operators beschikken over up-to-date informatie in real-time, kunnen zij bij de kleinste afwijkingen in de systemen aan de slag om de mogelijke consequenties te voorkomen of beperken.”

“Onze BigMemory-oplossing heeft niet alleen een razendsnelle doorvoer van data, het voorziet ook in automatische failover voor C2MON en de mogelijkheid het systeem te upgraden zonder dat daarbij de monitoring van de systemen wordt gestoord. Hierdoor hebben de engineers en operators te allen tijde actuele informatie zonder downtime”, aldus Philippe La Fornara, COO Central Europe van Software AG.

Partners