Hoe Open? Festival
(12-12-2016)

Deel dit bericht

Na het Doe Open! Festival van vorig jaar, is het nu tijd voor het Hoe Open? Festival. Dit jaar staat in het teken van 'hoe' vragen: hoe werkt een Open Overheid eigenlijk? En hoe open kan de overheid zijn? Kom op 12 december naar TivoliVredenburg in Utrecht voor een dag vol inspiratie, debat en ontmoetingen. Burgers en bedrijven vragen om een Open Overheid. Maatschappelijke organisaties vragen erom, bijvoorbeeld in het manifest ‘Onze overheid, onze informatie’. De beweging richting een opener overheid wordt steeds krachtiger. Overheden willen en moeten open zijn, dat staat als een paal boven water, maar er zijn bij velen vragen over het kunnen. Want hoe open kún je zijn? En hoe kun je open zijn?

We melden met trots dat minister Plasterk – net als op het Doe Open! Festival vorig jaar – ook dit jaar op het Hoe Open? Festival als spreker aanwezig is. Ook overhandigt de minister de allereerste Stuiveling Open Data Award tijdens de feestelijke awarduitreiking.

Keynote speeches
Mis de keynote speeches van onder anderen Marleen Stikker en Marens Engelhard niet! Marleen Stikker is directeur en mede-oprichtster van Waag Society, waar openheid één van de speerpunten is. Marens Engelhard is de algemene rijksarchivaris en algemeen directeur van het Nationaal Archief. Waarom vindt hij Open Overheid van belang?

Uitreiking Stuiveling Open Data Award
Op het Hoe Open? Festival reikt minister Plasterk, in aanwezigheid van Saskia J. Stuiveling (tot medio 2015 president van de Algemene Rekenkamer), de Stuiveling Open Data Award (SODA), de allereerste SODA uit. De award is bedoeld om het innovatief gebruik van open data zichtbaar te maken en te belonen. Gedurende de dag vinden meerdere Open Data sessies plaats binnen de SODA track.

Ook op het programma:
- Een spannend debat over Open Overheid onder leiding van dagvoorzitter Souhail Chaghouani. Souhail werkt als Controller Maatschappelijke Ontwikkeling voor de gemeente Utrecht en is verkozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar 2016.
- Right to Know track, onder voorzitterschap van Brenno de Winter.
- Antwoorden uit de praktijk op: #HoeOpen kan mijn overheidsorganisatie zijn en hoe pak ik dat aan? Praat mee over deze en andere #HoeOpen vragen en dilemma’s!
- Diverse tracks met praktijkvoorbeelden over Open Overheid: concrete tips en trucs van ervaringsdeskundigen.
- De kans om zelf bij te dragen aan het Hoe Open? Festival!

Voor wie is Hoe Open?
Iedereen die meedoet of wil meedoen om de overheid opener te maken is van harte welkom: van wethouder tot gedeputeerde en van burgemeester en wijkambtenaren tot ICT’er en beleidsmedewerker. Betrokken burgers en bedrijven, zoals hergebruikers van overheidsinformatie en Open Data zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Ben jij er ook bij? We hopen je te zien op 12 december in TivoliVredenburg.
Bezoek de website van het Leer- en Expertisepunt Open Overheid voor meer informatie over het programma.

Partners