27-02-2019

Saxion start eerste lectoraat Blockchain in Nederland

Deel dit bericht

Hogeschool Saxion is van start gegaan met het lectoraat Blockchain, het eerste in Nederland. Lector Jan Veuger begint in zijn nieuwe functie waarin hij samen met drie academies vorm gaat geven aan onderzoek en onderwijs rond deze techniek. De multidisciplinaire combinatie van drie academies en een lectoraat is nieuw voor Saxion.

“Met dit nieuwe lectoraat gaan we echt iets anders doen,” zegt Veuger. “Samen met de academie Financiën Economie en Management (FEM), Bestuur Recht en Ruimte (ABRR) en Creatieve Technologie (ACT) vliegen we blockchain vanuit die invalshoeken aan. Blockchain wordt vaak ten onrechte gezien als een techniek die alleen in de financiële wereld wordt ingezet. Het fenomeen is veel breder.”

Het lectoraat richt zich op vier onderzoekslijnen. Met ‘Blockchain for disruption’ onderzoeken ze wat de techniek gaat veroorzaken en kan betekenen. Binnen de lijn ‘Blockchain for accelaration’ kijken ze hoe blockchain processen kan gaan versterken en versnellen. Het derde aandachtsgebied richt zich op blockchain in de financiële sector; bv. Fintech, crowdfunding en hypotheken. De vierde focus ligt op ‘Blockchain for good’. Daarin spelen governance en ethiek een rol. Hoe en in welke situaties vertrouwen we op data?

Maatschappelijke acceptatie
Lector Jan Veuger ziet enorme kansen voor zowel het bedrijfsleven als consumenten, maar erkent ook dat maatschappelijke acceptatie nog een belangrijk punt is. “We hebben qua vertrouwen nog een weg te gaan, terwijl we de techniek al gebruiken. Ik zeg altijd ‘Een Tesla is ook niet in een week gebouwd’ dus we mogen die tijd ook gebruiken om aan blockchain te wennen. Deze techniek gaat ons leven veiliger en eenvoudiger maken.”

Meer informatie: Saxion

Company:

Saxion

Partners