11-01-2017

Prof. dr. Martin Kersten benoemd tot ACM Fellow

Deel dit bericht

Onderzoeker aan het Amsterdamse CWI Martin Kersten is in december 2016 benoemd tot ACM Fellow. De ACM heeft het Association of Computing Machinery Fellows programma in 1993 opgericht voor de erkenning van haar leden die uitmuntende prestaties geleverd hebben.

De titel van ACM Fellow wordt verleend op basis van uitzonderlijke technische en professionele en bijdragen. Martin Kersten viel deze eer te beurt vooral vanwege zijn onderzoek naar ontwerp en implementatie van kolomgebaseerde en in-memory databases. Prof. dr. Kersten is met de benoeming de derde Nederlander en medewerker van het Centrum Wiskunde & Informatica die zich ACM Fellow mag noemen; eerder verkregen de Nederlandse CWI-wetenschappers Edsger Dijkstra en Andrew Tanenbaum de titel.

MonetDB
Martin Kersten begon zijn loopbaan in 1975 als onderzoeksassistent. In 1979 werd hij wetenschappelijk onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 1985 stapte hij over naar het Centrum Wiskunde & Informatica, waar hij aan de wieg stond van de Database Research Group. Zijn jarenlang onderzoek naar database management heeft diverse producten opgeleverd, waarvan MonetDB de bekendste is. Voor zijn werk aan kolomgebaseerde databases ontving Kersten de ACM SIGMOD Edgar F. Codd innovations Award in 2014 en in 2016 de ACM SIGMOD Systems Award.

Partners