10-09-2017

Tien beroepen die in 2050 heel normaal kunnen zijn

Deel dit bericht

De voorspelling is dat technologie veel banen met eentonige handelingen over gaat nemen. Er blijven dan vooral banen over die veelzijdig zijn en veel verandering bieden, die veel flexibiliteit vragen van toekomstige werkgevers en werknemers, verwacht Paul Mason, Emerging Technologies Director bij Innovate UK. 

Opleiding en ontwikkeling van specifieke vaardigheden gaan een grotere rol spelen. Er zal sprake komen van voortdurende bij- en nascholing doordat banen en technologieën zich steeds sneller zullen ontwikkelen, gelooft Anand Chopra-McGowan, hoofd Enterprise New Markets bij General Assembly. Konica Minolta, dienstverlener op het vlak van ICT, documentgerelateerde processen en digitaal printen, ziet dat naast de inhoudelijke ontwikkelingen van banen, ook de trend van flexibele deeltijd- en freelancecontracten doorzet.

Toch is het moeilijk om te voorspellen wat de banen van de toekomst precies inhouden. Voorheen was technologie vooral een vervanging van de oude manier van werken. Maar als computers de capaciteit ontwikkelen om te leren en te denken, biedt dat volledig nieuwe mogelijkheden, meent Dave Coplin, Chief Envisioning Officer bij Microsoft UK. Uit een onderzoek van de universiteit van Oxford blijkt namelijk dat 40 procent van de huidige banen verdwijnt door automatisering. Hierdoor zijn er meer mensen beschikbaar voor andere taken, zoals het werken aan duurzame projecten.

Er bestaat consensus tussen experts dat de banen van de toekomst niet hetzelfde zullen zijn als die we vandaag kennen. Paul Mason geeft tien voorbeelden van banen die in 2050 heel ‘gewoon’ kunnen zijn:

1. Medische robotbestuurder
Geavanceerde medische robots zijn al realiteit. Ze voeren operaties met precisie en nauwkeurigheid uit en dit ontwikkelt zich alleen maar verder in de toekomst. Het besturen van deze robots vereist een grondige kennis van de menselijke anatomie en high-tech machines.

2. Cybersecurity specialist
Ons leven bestaat voor een groot deel uit online activiteiten. Daardoor worden we kwetsbaarder voor cybercriminaliteit. Het is belangrijk om online versterking te krijgen van een specialist.

3. Simulatie-engineer
Virtual Reality krijgt steeds meer invloed op ons leven. We hebben daarom meer mensen nodig om deze virtuele werelden te creëren. Creatievelingen met technische kennis staan vooraan in de rij om deze baan te krijgen.

4. Bouwspecialist
Er ontstaan steeds meer nieuwe manieren om te bouwen, bijvoorbeeld met behulp van 3D-ontwerpen en -printen. Gecombineerd met geavanceerde robotica, zorgt dit ervoor dat architecten sneller kunnen werken aan complexere projecten. De gebouwen van de toekomst worden door hooggeschoolde experts gemaakt.

5. Transportengineer
Ook transport maakt veel veranderingen door, denk bijvoorbeeld aan de opkomst van supersnelle treinen. Deze hebben uiteraard onderhoud nodig en daar is een nieuwe generatie engineers voor nodig.

6. Genetisch adviseur
Ontwikkelingen op het gebied van genetica zorgen ervoor dat genetische abnormaliteiten voor de geboorte eenvoudiger kunnen worden voorspeld. Dit zorgt ervoor dat ouders meer kennis hebben over hun ongeboren kind. Aanstaande ouders hebben begeleiding nodig om bepaalde keuzes te maken indien er genetische afwijkingen zijn.

7. Specialist op het gebied van interactie tussen mens en robot
Robots worden een onderdeel van ons dagelijkse leven. Aan ons de taak om robots zo te ontwikkelen dat ze doeltreffend met ons kunnen communiceren. Daarnaast is het belangrijk om mensen op te leiden zodat we op een juiste manier met robots omgaan.

8. Weer-controller
We weten steeds beter hoe weerpatronen werken. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om deze patronen te manipuleren. Experts op dit gebied kunnen aangeven wanneer de beste tijd is om te oogsten en mogelijk natuurrampen voorkomen.

9. Ethische advocaat
Nieuwe technologieën brengen complexere ethische vragen met zich mee. Deze advocaten houden zich bezig met ethische vraagstukken.

10. Robot-esthetici
Iedereen leeft steeds langer en schoonheid wordt steeds belangrijker in de samenleving. Er ontstaat een vraag naar specialistische cosmetisch chirurgen en tandartsen die om kunnen gaan met geavanceerde technologieën.

 

Partners