07-09-2017

Nederland weet ICT-vacatures niet in te vullen

Deel dit bericht

Systeembeheerders, software engineers en software developers zijn schaars. De top vijf ICT-vacatures in Nederland zijn moeilijk in te vullen. Zo’n twee maanden nadat een vacature online wordt geplaatst blijkt nog een kwart open te staan. Dit geldt ook voor andere Europese landen, zo blijkt uit een grootschalig dataonderzoek van Jobrapido, een van 's werelds grootste zoekmachines voor banen. Ook andere onderzoeken wijzen op een tekort van ICT’ers. Het bedrijf voorspelt dat als deze trend aanhoudt innovatie mogelijk achterblijft.

“Al jaren heerst er schaarste in de ICT sector. De ICT was eigenlijk de enige banensector die tijdens de crisis niet werd geraakt. Nu het financieel meezit zien we een enorme vraag naar ICT’ers. Als je dieper in de cijfers graaft zie je dat specialistisch personeel voor .NET of Java developers nog schaarser is”, aldus Rob Brouwer, CEO van Jobrapido. “Op de lange termijn moeten we echt meer gaan doen aan omscholing en het aantrekkelijk maken van technologische studies. Op korte termijn verwacht ik dat de lonen omhoog gaan en dat buitenlands personeel wordt aangetrokken. In beide gevallen remt dat economische groei en de innovatiekracht van ons land.”

Jobrapido deed onderzoek naar de meest gezochte ICT-vacatures in Nederland en vijf omliggende landen. Van de top vijf functies is in Nederland de meeste vraag naar software engineers, software developers en systeembeheerders. Van de vacatures die in juni online werden geplaatst stond twee maanden later nog een kwart open. Hetzelfde geldt voor systeem engineers en servicedesk medewerkers. Uit cijfers van Jobrapido blijkt dat ook hier schaarste heerst. Alleen al van de top vijf ICT-vacatures zijn meer dan 8.000 functies moeilijk in te vullen.

Nederland blijkt hierin overigens geen uitzondering. In omliggende landen als België, Frankrijk en Duitsland zijn de top vijf ICT-functies ook moeilijk in te vullen. In deze landen is er zelfs iets meer schaarste, zo’n 30 procent staat na twee maanden nog open. In Engeland zijn ICT’ers makkelijker te vinden, waar na twee maanden 18 procent nog openstaat. Het beeld in Spanje lijkt op dat van Nederland met een kwart moeilijk te vullen ICT-vacatures. 

Top 5 ICT-vacatures in Nederland

http://biplatform.nl afbeelding

Tags:

ICT-branche

Company:

Jobrapido

Partners