21-10-2015

Vector Fabrics introduceert Pareon Verify voor dynamische detectie van fouten in software

Deel dit bericht

Vector Fabrics, Nederlands specialist op het gebied van het verifiëren van complexe software, introduceert Pareon Verify, een tool om kritieke softwarefouten in een vroeg stadium te detecteren. De tool vindt fouten die normaal gesproken vele weken tijd kunnen kosten om te reproduceren en te verhelpen. Met Pareon Verify richt Vector Fabrics zich vooral op embedded (ingebouwde) software van bijvoorbeeld auto’s, vliegtuigen, medische apparatuur, netwerkapparatuur en smart tv’s.

De hoeveelheid software in embedded systemen groeit exponentieel. Tientallen miljoenen regels code zijn geen uitzondering meer. Bugs in deze software hebben zeer kostbare gevolgen, van uitstel van een productintroductie tot terugroepacties van producten. Dit kan bedrijven aanzienlijke reputatieschade opleveren. Fouten in de software van auto’s, vliegtuigen en medische apparatuur kunnen zelfs fatale gevolgen hebben.

Martijn Rutten, CEO en medeoprichter van Vector Fabrics: “Pareon Verify analyseert hoe de software zich gedraagt wanneer deze daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Deze dynamische analyse - ook wel bekend als runtime analyse - kijkt dus naar het gedrag van de software. Door de code uit te voeren krijg je werkelijk zicht op de data en de stuurmechanismen binnen de software. Bijkomend voordeel is dat er ook geen false positives optreden: meldingen van mogelijke bugs die uiteindelijk vals alarm blijken te zijn.”

Pareon Verify vindt bugs in code die al met allerlei tests en tools voor statistische analyse gecontroleerd is. Het gaat om bugs die met de huidige middelen erg moeilijk te vinden zijn. Een belangrijk type softwarefouten zijn de zogenaamde ‘Heisenbugs’, genoemd naar het onzekerheidsprincipe van de Duitse natuurkundige Heisenberg, omdat deze soms wel, soms niet optreden. Bijvoorbeeld een bug die met een timingprobleem te maken heeft. Wanneer de programmeur deze bug probeert op te sporen in een debugger verandert de timing en lijkt de bug te verdwijnen. Door het ongrijpbare karakter kan het erg veel tijd kosten voor zo’n bug gereproduceerd kan worden. Vervolgens kan het nog veel langer duren om de uiteindelijke oorzaak te vinden. Martijn Rutten: “Pareon Verify geeft voor elke Heisenbug exact aan waar de oorzaak ligt. Hiermee weet de programmeur ook direct hoe deze fout opgelost moet worden”.

Vandaag de dag vormt software een cruciaal deel van ieder product en iedere service. Vector Fabrics helpt bedrijven om hun software veilig te laten werken en de prestaties op een hoger niveau te brengen. Met de Pareon tools kunnen programmeurs wereldwijd betrouwbare en efficiënte software creëren. Met name voor systemen waarop we elke dag vertrouwen, in auto’s, vliegtuigen, medische apparatuur, netwerkapparatuur, machines en smart tv’s. Vector Fabrics is in 2007 opgericht door experts op het gebied van programmeren voor multicore-systemen. De tools van het bedrijf vinden in hoog tempo hun weg naar ontwikkelteams. Met deze tools kunnen zij softwarefouten voor hun klanten voorkomen en de time-to-market van hun producten bekorten.

Partners