07-04-2017

Enable-U en Hackathon Masters koppelen IT-onderwijs aan bedrijfsleven

Deel dit bericht

Hackathon Masters en IT-integratiespecialist Enable-U hebben de handen ineengeslagen voor een reeks speciale hackathons voor mbo-studenten. Met deze reeks willen de bedrijven het IT-onderwijs en het bedrijfsleven nauwer laten samenwerken.

Het doel is om zoveel mogelijk IT-studenten uit het mbo extra ervaring op te laten doen met actuele vraagstukken uit het bedrijfsleven. Op deze manier verbeteren zij hun technische en soft skills en daarmee vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt. Enable-U en Hackathon Masters werken momenteel ook aan een hackathon-reeks speciaal voor IT-vraagstukken binnen de overheid.

Eerste editie Den Bosch
Op maandag 27 maart 2017 is de eerste regionale hackathon voor het mbo van start gegaan. 48 IT-studenten van vier ROC onderwijsinstellingen uit Brabant namen deel aan deze editie. Zij konden kiezen uit een drietal vraagstukken. Hiervoor moest in vier dagen tijd een werkende oplossing ontwikkeld worden in de vorm van een (mobiele) applicatie. Een onafhankelijke jury beoordeelde de teams op programmeervaardigheden, de mate waarin de oplossing ook echt antwoord gaf op de vraagstelling en gebruiksvriendelijkheid van de gerealiseerde oplossing. In totaal deden er twaalf teams mee, afkomstig van ROC De Leijgraaf, KWIC, Summa College en ROC Ter AA. De winnaars van de regionale competities gaan naar een landelijke finale.

Winnaars eerste editie
Team Onimar van het Summa College was voor de jury uiteindelijk de winnaar met een werkend prototype voor een community-platform voor Hackathon Masters. Deze webapplicatie biedt Hackathon Masters een goed doordachte integrale omgeving ter ondersteuning van alle onderdelen van de organisatie, zoals het monitoren van de ontwikkeling van de deelnemers en een e-learning omgeving. De eerstejaars studenten Lex Houf, Dwicky van Bosstraten, Gilles Coolen en Matthijs Kropholler vormden het winnende team. Zij wonnen de hoofdprijs van € 500,-. De keuze van de jury leidde tot een vreugde-uitbarsting bij het team. Winnaar Gilles Coolen van het Summa College uit Eindhoven: “Ik vind dit heel leerzaam en gezellig. Dit is echt een week lang alleen maar doen waar we passie voor hebben, namelijk programmeren.”

Ook de tweede prijs ging naar een team van het Summa College. Zij ontwikkelden een platform waarop gemeenten hun gebouwde koppelingen ten behoeve van de digitale dienstverlening met elkaar kunnen delen. Jurylid Frank Arts van Enable-U sprak zijn lof uit over de kwaliteit van de gerealiseerde oplossingen: “Deze teams blonken wat mij betreft uit in creativiteit en oplossingsgerichtheid. Ik vind het prachtig om te zien hoe deze IT-talenten zich hebben ontwikkeld gedurende de hackathon. Dit soort initiatieven zijn cruciaal voor een gezonde IT-arbeidsmarkt, waarbij het bedrijfsleven, onderwijs en talent nauw samenwerken en elkaar verder ontwikkelen.

Drempel
“Deelname van IT-studenten aan dergelijke innovatie-evenementen is niet voor de hand liggend”, zegt Robert Wit, oprichter van Hackathon Masters. “De deelnemers beschikken over meerdere kwaliteiten, maar moeten nog wel een drempel overwinnen om in een vreemde omgeving met onbekende studenten aan een competitie deel te nemen. Als ze eenmaal mee hebben gedaan willen de meesten niets anders.”

Partners