29-03-2016

Trendrapport VINT: DevOps antwoord op digitale disruptie

Deel dit bericht

Volgens een trendrapport van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti is DevOps de manier voor traditionele organisaties om disruptie de baas te blijven. Het trendrapport Digitale disruptie de baas met DevOps van VINT is de laatste in een reeks van vier Design-to-Disrupt onderzoeksnotities.

Organisaties die op basis van de DevOps-methode werken weten op voorhand dat hun nieuwe digitale product een succes wordt omdat klanten vanaf de geboorte actief betrokken zijn bij de ontwikkeling, stelt Sogeti op haar website. Dezelfde bedrijven werken niet meer langs de lijnen van de traditionele organisatiestructuren van silo’s en afdelingen. Multidisciplinaire teams van bedrijfsmedewerkers zijn op deze wjze betrokken en gemotiveerd alsof ze voor hun eigen startup werken.

Datagedreven
Volgens het rapport kan het niemand zijn ontgaan dat de economie verschuift van technology push naar customer pull, naar klanten die altijd en overal verbonden zijn en naar razendsnelle marktintroducties. De digitale onderneming die alle digitale mogelijkheden benut op elke plek in de organisatie is bestand tegen snelle veranderingen, is datagedreven, zit dicht op de huid van de klant en opereert in ecosystemen. Het rapport meldt dat dergelijke organisaties een andere manier van werken vereisen.

Holistisch
Naar mening van Directeur VINT Menno van Doorn van IT-dienstverlener Sogeti, en tevens een van de auteurs van het rapport, is DevOps de meest holistische aanpak voor managementinnovatie. “Het is het einde van het traditionele top-down management. Multidisciplinaire teams gaan bureaucratisering te lijf, maken medewerkers zelf verantwoordelijk en stellen alles in dienst van de klant. Snelheid, medewerkersbetrokkenheid en klantobsessie zijn typische kenmerken van succesvolle start-up bedrijven. Met de DevOps werkwijze worden deze kenmerken ook toegankelijk voor traditionele organisaties. Bedrijven als de ING bank en Spotify hebben inmiddels aantoonbare successen geboekt met de DevOps manier van werken”.

Praktijksituaties
Het rapport beschrijft de belangrijkste elementen van DevOps op het vlak van cultuur, het automatiseren van de automatisering, tegengaan van verspilling en het voortdurend meten en delen van kennis en ervaringen binnen en buiten de organisatie. Aan de hand van een aantal praktijksituaties komen ook de uitdagingen bij het implementeren van DevOps aan bod.
Het rapport Digitale disruptie de baas met DevOps door Erik van Ommeren, Menno van Doorn, John Dial en Dave van Herpen is in een Engelse en Nederlandse versie te downloaden. Dit rapport besluit een vierluik over disruptie. De eerste drie 'Design-to-Disrupt' rapporten zijn te vinden op:
1. Design to disrupt - Een executive introductie.
2. Design to disrupt - Nieuwe digitale concurrentie.
3. Design to disrupt – De sterkste schakel.

Meer informatie bij www.sogeti.nl en VINT.

Tags:

DevOps

Company:

Sogeti

Partners