17-06-2017

Onderzoekssubsidie voor ‘Exascale Computing’-Project

Deel dit bericht

Amerikaans Ministerie van Energie kent subsidie toe voor HPE's ‘exascale computing’-project om wetenschappelijke doorbraken mogelijk te maken

Hewlett Packard Enterprise (HPE) heeft een onderzoeksubsidie ontvangen van het Amerikaanse Ministerie van Energie. Het technologieconcern gaat aan de slag met een referentiearchitectuur voor een exascale supercomputer. Deze supercomputer moet een breed scala aan - vandaag nog onhaalbare - modellering en simulatieapplicaties aankunnen. Dit moet zorgen voor doorbraken in wetenschap, medicatie, technologie, bouwkunde en vele andere branches. Binnen ieder onderzoeksgebied zijn wetenschappelijke toepassingen mogelijk, van de fysica van sterexplosies tot gerichtere medicatie voor kanker.

Om in het jaar 2022/2023 een exascale performance te leveren moeten high-performance computing (HPC) machines 10 keer sneller en energiezuiniger worden dan de snelste supercomputers nu zijn. Onderzoek naar technologie moet zorgen voor betere processingskracht, minder energiegebruik en minder benodigde ruimte. De referentiearchitectuur van HPE voldoet hieraan, en is bovendien een oplossing voor beperkingen in bestaande HPC-architecturen op gebied van geheugen, ‘fabric’-capaciteit en bandbreedte. Hiermee wordt exascale computing performance met lage latentie geleverd.

Memory-Driven Computing staat in de kern van deze exascale referentiearchitectuur. Dit concept plaatst geheugen, en dus niet processing, centraal in het computingplatform, waardoor een nieuw performance- en efficiëntieniveau wordt gehaald. HPE’s Memory-Driven Computing-architectuur is een schaalbaar portfolio aan technologieën die Hewlett Packard Labs heeft ontwikkeld in The Machine-project. Het nieuwste prototype uit dit project werd op 16 mei 2017 onthuld: ’s werelds grootste single memory computer. 

“We zijn blij met de kans om een technische blauwdruk voor een exascale systeem te verzorgen. Dit systeem verwerkt data sneller dan elke bestaande supercomputer en staat voor nieuwe mogelijkheden in computing en wetenschap”, aldus Bill Mannel, Vice President en General Manager van HPC Segment Solutions van HPE. “Onze nieuwe Memory-Driven Computing-architectuur, gecombineerd met onze expertise in HPC en partneromgeving, zorgt dat we de eerste exascale supercomputer kunnen leveren in de Verenigde Staten.”

Partners